Rus menşeli sağlık hizmetleri şirketlerinin yeni medikal teknolojilerini tanıtması ve dünya genelindeki sağlık temsilcilerini buluşturmak için her yıl düzenli olarak organize edilen Expomed Eurasia Uluslararası Tıbbi, Teşhis, Laboratuvar ve Hastane Ekipmanları Fuarı’nın 30.’su 16 – 18 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirildi. Fuarda, ‘Made in Russia’ standındaki Rusya menşeli 12 şirketin ziyaretçilere sunduğu yüksek hassasiyetli tıbbi simülatörler, oftalmik teknolojiler, tarama cihazları, araştırma ve teşhis ekipmanları dikkat çekerken, yeni işbirlikleri yapılması için de harekete geçildi.

Her yıl Avrasya bölgesinden 600’den fazla katılımcının yer aldığı, 20 bini aşkın Türk vatandaşının ve globalden en az 5 bin profesyonelin ziyaret ettiği fuarda, yeni iş ortaklıkları yaratılması için de “Rus-Türk Sağlık İşbirliği” yuvarlak masası kuruldu. Bu doğrultuda birçok ihracatçı ve kuruluş, 3 gün boyunca 100’den fazla toplantı yaparak gelecek dönemde birlikte imza atabilecekleri projeleri değerlendirdi.

“Rusya – Türkiye ticaret hacmi 2022’de 2 kat arttı”

Expomed Eurasia Sergisi’nin Türkiye, BDT ülkeleri, Avrupa, Asya ve Afrika’dan sağlık sektörü temsilcileri için önemli bir etkinlik olduğunu belirten Expomed Eurasia Temsilcisi Alaudin Yarahmedov, fuara dair şu açıklamada bulundu: “Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminde 2022’de iki kat artış kaydedilirken, bu hacim şu an 65,3 milyar dolar değerine ulaştı. Gelecek dönemde Türkiye’ye ihracat arzının artması, sağlık ve tıbbi teknolojiler de dahil olmak üzere işbirliklerinin daha da güçleneceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda her yıl düzenlediğimiz Expomed Eurasia Fuarı’nda da sağlık sektörünün uzmanlarını, üreticilerini, tedarikçilerini bir araya getirirken, yeni iş ortaklıklarına da kapı aralıyoruz.”

Rus şirketlerinin Türkiye pazarına olan ilgisinin ülkelerinde bazı bölgelerinin dış ekonomik faaliyetlerinin genişlemesine yönelik bir itici güç olarak hizmet ettiğini belirten Alaudin Yarahmedov, sözlerine şunları ekledi: “Türkiye, Rusya’nın en önemli ticari ortaklarından biri. Sağlık da bu ortaklığı besleyen endüstrilerin başında geliyor. Ancak ilerleyen dönemde Rus şirketlerinin ve yabancı ortaklarımızın sağlık alanındaki çözüm ve hizmetlerini farklı ülkelerde de tanıtmak istiyoruz. Yakın tarihte Kazakistan ve Özbekistan’da yapılacak sergilerde sağlık alanındaki yerel gelişmeleri sunmaya devam edeceğiz.